Eerst de locatie: die is ruk. Maar daar kan deze instelling niets aan doen. Ik denk dat ze ook liever aan een park zitten met een gratis parkeerplaats. Afspraken en het contact met alle medewerkers vond ik bijzonder prettig en ik ben al lange tijd onder behandeling (die kwaliteit is dus constant wil ik maar zeggen). Ze denken mee, als het nodig is (in een crisis) vinden ze ondanks de overvolle agenda's altijd een oplossing, dat vind ik bijzonder knap en ik waardeer dat hoog. Ik begon met individuele gesprekken met een psychologe nadat uit de intake bleek dat ik binnen het concept paste (deze club richt zich op chronisch zieken met psychische problematiek). Ze nemen de tijd voor een hele grondige diagnose en ook dat waardeer ik hoog. Ze laten niets aan het toeval over en laten zich niet onder druk zetten om snel met een diagnose te komen. Is de diagnose er eenmaal, dan stellen ze een praktisch behandelplan op.

Naast de individuele gesprekken kwam ik in een schrijfgroep. Aan de hand van thema's beschrijf je hoe je in het leven staat. Niet altijd leuk, soms heel moeilijk en ik vond in het begin zo'n groep ook maar doodeng. Maar de psychiatrisch verpleegkundige die de groep begeleidde was een kei. Veiligheid stond voorop: alles wat wordt besproken blijft binnen de groep. Je leert van elkaar, het voegt echt iets toe. Als je niet teveel in detail wilde treden was dat ok, maar iedereen werd wel geholpen om inzicht te krijgen in hoe je reageert op wat je overkomt in het leven.

Daarna kreeg ik alleen nog groepstherapie. Eerlijk gezegd zag ik er als een berg tegenop. Tussen allerlei ‘gekkies’ mijn bescheiden probleempjes bespreken. Die andere mensen waren er allemaal veel erger aan toe dan ik. Het grappige was: dat bleek dus iedereen in de groep te denken. Je wordt begeleid door twee professionals die het je soms moeilijk maken door lastige vragen te stellen. Ik ging vaak zwaar gefrustreerd naar huis. Maar gaandeweg leer je voor jezelf op te komen, door te vragen wat anderen bedoelen en je kunt oefenen in de groep met assertief zijn bijvoorbeeld. Je houdt elkaar een spiegel voor en dat is heel leerzaam. Ondanks dat we heel verschillend waren, konden we elkaar goed helpen. Het gaat niet vanzelf, het duurt maanden.

Maar PsyToBe zorgt voor veiligheid, deskundigheid en professionaliteit. Ik kan het iedereen aanraden. Met mij gaat het beter. Ik hoor regelmatig de stem van een begeleider of groepsgenoot als ik mezelf betrap op een oud patroon en dan moet ik glimlachen. Mijn advies: ‘Ga het aan, geef niet op, stel je open en vraag door en bijt van je af. Je kunt het of je kunt het leren’.

Metroplein 50
3083 BB Rotterdam

010 - 4106200
010 - 4800285
secretariaat@psytobe.nl

naar boven